Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Ingrijpende verbouwing Martena Zathe in Koarnjum afgerond

23 maart 2023

Ingrijpende verbouwing Martena Zathe in Koarnjum afgerond

Ingrijpende verbouwing Martena Zathe in Koarnjum afgerond

Fotograaf: Sjoerd Hogerhuis

In opdracht van Stichting Martena State heeft Aannemingsmaatschappij Friso (vestiging Leeuwarden) restauratie- en verbouwingswerkzaamheden uitgevoerd aan Martena Zathe in Koarnjum. De komende weken vinden er nog terreinwerkzaamheden plaats, maar de gebouwen zijn begin maart in volle tevredenheid opgeleverd en overgedragen aan de opdrachtgever.


Renovatie en herbestemming

De werkzaamheden tijdens deze verbouwing bestonden onder andere uit verbeteringen aan de constructie. Eerst is de volledige dakbedekking van zowel de boerderij als het koetshuis (beter Lytshús genoemd) verwijderd. Er zijn onderdelen van de dakconstructie (zoals juffers) hersteld of daar waar nodig vervangen omdat deze niet meer in juiste staat verkeerde. Op het Lytshús zijn de oude pannen weer teruggeplaatst en in de boerderij is een inpandig balkon gecreëerd voorzien van een glazen vouwwand. Dit maakt het mogelijk om het hele balkon open te zetten. Ook is het dak van de boerderij voorzien van een rieten dak.

Fotograaf: Sjoerd Hogerhuis


In de boerderijschuur uit 1864 zijn twee appartementen gerealiseerd. De ‘trochreed’ in de schuur is opengebleven en kan tijdens speciale gelegenheden gebruikt worden. Het voorhuis, dat in 1939 werd gebouwd, is ook gerenoveerd. Hier zijn o.a. de plafonds hersteld, een badkamer gerealiseerd en alle installaties vervangen. Verder zijn er buitenom verschillende herstelwerkzaamheden geweest aan de kozijnen, de gevel en is het voegwerk nagekeken en is alles voorzien van een nieuwe lik verf.

Fotograaf: Sjoerd Hogerhuis

Een duurzame woonboerderij

Alle wooneenheden zijn voorzien van combi brine/water-warmtepomp in combinatie met ingebouwde warmwater-boiler. Deze warmtepomp haalt warmte uit de grond (aardwarmte) en zorgt voor verwarming, warm water en koeling van de wooneenheden. Naast de duurzame installaties wordt er ook rekening gehouden met de biodiversiteit in de omgeving. Er wordt een bloemenweide aangelegd en het boerenerf wordt voorzien van meerdere duurzame elementen zoals een wadi voor de opslag van regenwater.

Fotograaf: Sjoerd Hogerhuis


Terreininrichting

De komende weken vindt de terreininrichting plaats. Zo wordt het straatwerk en daaropvolgend het groen aangelegd. Zo komen er nog nieuwe kronkelpaden, een bomenlaan en de eerder genoemde bloemenweide. Met een ontwerp van een brug door beeldend kunstenaar Birthe Leemeijer wordt de verbinding tussen het nieuwe wandelgebied en het historische park verbijzonderd. Dwars over het boerenerf liep vroeger de doorgaande weg van Koarnjum naar Britsum. Die wordt straks geaccentueerd door een bomenrij met aan te planten inheemse soorten. Bij de entree aan weerszijden worden twee hommeies geplaatst, die traditioneel de toegang tot een erf markeerden. Deze worden ook ontworpen door Leemeijer en vormen met de brug een totaalkunstwerk.


We zijn trots op het eindresultaat én op de mooie samenwerking met de opdrachtgever en de meewerkende partijen.

→   Meer lezen over de renovatie en herbestemming? Ga naar de projectpagina: Martena Zathe Koarnjum

Hierbij nog enkele foto's van tijdens de renovatie: